Svenska smyckesdesigners

Smycken i alla dess former och modeller bidrar till den lilla extra detaljen gällande den perfekta outfiten, samtidigt som smycken även hjälper till att variera den personliga stilen. Smycken och ädla metaller har i alla tider fängslat människor och varit en symbol för rikedom, men även för kärlek. Oavsett om man väljer att bära ringar, örhängen, armband eller halsband är smycket ett sätt att uttrycka vem man är som person och dessutom vad man gillar. Med andra ord säger valet av smycke en del om en själv.

Smycken av Efva Attling

Efva Attling föddes 1952 i Stockholm och är en svensk fotomodell, sångerska och formgivare. Hon skapade sitt eget företagsmärke i slutet av 90-talet och har sedan vuxit sig otroligt stark inom smyckesvärlden. Grundtanken med varumärket är att skapa smycken som har ett budskap bakom sig, där speciellt ett smycke har varit i fokus, nämligen halsbandet vid namn Homo sapiens. Det välkända halsbandet bestod av en läderrem med två olika brickor i silver, varpå det stod homo på den ena och sapiens på den andra. Målet med designen var att påvisa alla människors lika värde oavsett kön, ursprung, religion, politisk åsikt eller sexualitet. Sedan 1999 då halsbandet kom ut på marknaden har Efvas varumärke bara fortsatt att expandera och idag går märket att hitta i ett tiotal olika länder. Smycken från den svenska designern har setts på populära kändisar som Paris Hilton och Madonna.

Smycken av Snö of Sweden

Det svenska märket Snö of Sweden grundades av den utbildade smyckesdesignern Lena Jonsson Näslund år 2002. Företaget har sina rötter i norra Sverige och har sedan start skapat smycken som präglas av den enkla, skandinaviska designen. Syftet med varumärket är att tillverka tidlösa och klassiska smycken till alla kvinnor genom att ta hjälp av jordens egentillverkade material och färger. Det är just den grundtanken som gör att Snö of Sweden inte följer modet, utan istället skapar ett eget. Företaget som tillverkar bland annat halsband, armband och örhängen har något för alla smaker och stilar. Material som ofta används är glas, läder och tyg.

Smycken av Sophie Gyllenhammar

Sophie Gyllenhammar är den svenska designern som står bakom varumärket Sophie by Sophie. Hon har sedan grundandet av företaget 2006 gjort sig känd i både Europa och USA. Sophie har i många år varit intresserad av smycken och design, vilket gjorde att hon med tiden valde att satsa på just det spåret. Syftet med kollektionen var att tillverka tidlösa, klassiska och användbara smycken som bärs av självständiga kvinnor oavsett ålder, bakgrund och stil. Mest känd är Sophie för halsbandet Childhood foundation, som skapades i förmån för stiftelsen Childhood. Smycket föreställer ett hjärta med osymmetrisk form och finns i ett flertal olika färger. Genom att köpa halsbandet, som finns i storlekar för både vuxna och barn, bidrar man med pengar till stiftelsen Childhood. Sammanfattningsvis har Sverige många kända designers, både inom landet och runt om i världen. Smyckena av de nämnda tillverkarna går enkelt att finna på nätet, men också i flera kända smyckesbutiker.