Så tar du hand om dina smycken

Smycken gjorda av ädelmetaller, som guld och silver, håller generellt sett betydligt bättre än de övriga, men trots det behöver även sådana smycken kärlek och omtanke. Genom att vårda sina smycken ser man till att undvika skador som repor, men man ser också till att de är rena och fina, så att de är redo för att användas precis när som helst.

Så här tar du hand om dina silversmycken

Ett väldigt ekonomiskt och miljövänligt tips är att rengöra dina silversmycken med hjälp av diskmedel och till exempel en tandborste för att komma åt överallt. Är smycket fortfarande mörkt efteråt kan man använda silverputs. Vill man därefter göra smycket blankt och fint igen, använder man poleringsmedel i from av till exempel tandkräm eller silverputs. Man häller då upp det valda poleringsmedlet på en mjuk trasa och gnuggar lite försiktigt.

Så här tar du hand om dina guldsmycken

Även om guld vanligtvis inte missfärgas så kan det vara trevligt med en rengöring då och då. Finns det inristningar i smycket samlas enkelt smuts och andra partiklar där som kan ge upphov till att smycket kliar eller stör. Precis som med silversmyckena rengörs guldet enklast med hjälp av diskmedel och en mjuk tandborste. Det finns ibland delar av smycket som är omöjliga att komma åt och om så är fallet får man lämna in guldet till en guldsmed, som då rengör smycket med hjälp av ett ultraljudbad.

Mer tips

Övriga rekommendationer är att aldrig förvara smycket ihop med andra eftersom det då lätt repas och blir missfärgat av de andra metallerna. Dessutom kan produkter som till exempel hårspray och olika krämer leda till missfärgningar, se därför alltid till att ta på smyckena efter man är klar med alla skönhetsprodukter och styling. Slutligen bör man heller aldrig sova med sina smycken på.