Förlovningsringar

En förlovning är ett löfte om ett kommande äktenskap mellan ett par, men det är även vanligt att bara förlova sig, utan att ett äktenskap äger rum eftersom det är ett informellt löfte. Enligt gammal tradition så utbyter paret ringar i samband med förlovningen, vilka ofta ingraveras med datum eller namn. Det kan i vissa fall även förekomma en förlovningsfest där man bjuder in nära och kära för att fira att man lovat sig själva åt varandra. Även om förlovningen inte är officiell, det vill säga att den inte registreras, brukar äktenskapet äga rum inom ett år efter att förlovningen skett. Det spelar ingen roll vem i förhållandet som friar och det är heller inget tvång att vara förlovade innan man gifter sig.

Förlovningsringen är vanligtvis den första ringen av två

Traditionellt sett byts förlovningsringarna mellan paret i samband med ett frieri, vilket vanligtvis sker genom att ringarna träs på båda parters vänstra ringfinger. Blir det efterhand aktuellt med ett bröllop får bruden ytterligare en ring, en så kallad vigselring. När det sker flyttas förlovningsringen till det högra pekfingret för att ge rum åt vigselringen. Efter att vigseln är över flyttas dock förlovningsringen tillbaka till det vänstra ringfingret och då sitter den ytterst, alltså ovanpå vigselringen. När det kommer till mannen kan han behålla sin förlovningsring, som vid vigselceremonin i så fall omvandlas till en vigselring, men det blir allt mer vanligt att även mannen får en andra ring även om det inte är obligatoriskt.

Olika typer av förlovningsringar

förlovningsringar

Eftersom en förlovning oftast är ett tecken på ett livslångt partnerskap spelar ringens utseende och material väldigt stor roll, då den ska bäras varje dag. Det finns mängder av olika förlovningsringar i alla typer former och stilar, men några vanligt förekommande exempel är förlovningsringar i guld, silver, titan eller stål. Det är heller inte ovanligt att flera olika typer av metaller kombineras i en enda ring. Enligt seden behöver båda parterna inte ha en matchande ring, vilket ofta är en fördel då den personliga smaken kan se helt olika ut.

Kontrollera vad som ingår i köpet

När man köper förlovningsringar får man i de allra flesta fall ringar av hög kvalitet med någon form av försäkring. Det är också vanligt förekommande med ett certifikat som intygar äktheten på metallerna och dessutom ett intyg som värderar priset på ringen. I vissa fall ingår även planerad gravering av namn och datum i de båda ringarna, men det gäller inte alltid. Se därför till att alltid kontrollera vad som ingår i köpet innan det genomförs.