Diamantsmycken

Den första diamanten hittades i Indien och ädelstenen har sedan dess förtrollat människor runt om i världen. Diamanten består av kol och är det överlägset hårdaste materialet på vår jord. När människan efterhand lärde sig att slipa diamanten och fick syn på dess vackra, gnistrande insida blev succén ett faktum och det blev snabbt världens populäraste ädelsten.

diamantsmycken

Vad är egentligen en diamant och hur beräknas värdet på den?

En diamant är egentligen kristalliserat kol och är det hårdaste materialet som finns, vilket gör att inget annat än en annan diamant kan orsaka repor på stenen. Värdet på en diamant beräknas efter fyra olika punkter, där den första är färgen som kan variera otroligt mycket från sten till sten. Sedan spelar även klarheten en roll, vilket syftar på den minimala delen av andra mineraler som kan finnas i ädelstenen. Därefter tar man hänsyn till slipningen av diamanten, som bland annat kan vara rund eller fyrkantig. Den fjärde och sista punkten bedöms efter vikten och diamantens karat, som med andra ord betyder renhet.

Populära smycken i diamant

Den absolut vanligaste formen av diamantsmycken är ringar som är tillverkade i materialet, men det finns även halsband, örhängen och armband i diamant. Eftersom diamanten är förknippad med kärlek, på grund av dess oförstörbarhet, är det ofta önskvärt att ha ädelstenen som en del av till exempel en förlovningsring.

Hur vårdas ett diamantsmycke?

Diamantens hårda egenskap gör att stenen i princip är okrossbar, men den kan förlora både lyster och glans om man inte ser till att rengöra smycket med jämna mellanrum. Det beror på att smuts i form av fett och smink lätt kan fastna på diamantens yta. Därför är det viktigt att rengöra diamanten genom att tvätta den med vatten och ett svagt rengöringsmedel. Efter tvättningen ska diamanten torkas med en torr trasa. En annan metod är att blanda kallvatten och ammoniak i en kaffekopp och därefter låta smycket ligga i koppen i en halvtimme. Därefter torkar man rent diamanten med papper utan att skölja av smycket innan. Sedan går det givetvis att köpa rengöringsmedel för smycken i butik om man inte vill använda någon av de ovanstående metoderna. Se bara till att noggrant följa instruktionerna som medföljer.

Ett smycke som varar för alltid

Sammanfattningsvis är alltså ett diamantsmycke en investering för livet, som varken kommer gå sönder eller medföra andra komplikationer. En diamant är tidlöst vacker och kommer troligtvis alltid att vara en populär ädelsten.