Guldsmycken

Smycken och de rätta accessoarerna kan piffa till den vardagligaste outfit och göra den till något alldeles extra. Något som är väldigt trendigt i dagsläget är guldsmycken, som finns i alla möjliga färger och nyanser varav några exempel är vitguld, rött guld och roséguld. Med hjälp av vackra guldsmycken blir det väldigt enkelt att variera den personliga stilen och hitta snygga kombinationer som fungerar både till fest och till vardags. Genom att använda sig av smycken tillverkade av grundämnen som guld, kan man dessutom försäkra sig om att smyckena inte rostar eller slits ut.

Vad menas egentligen med karat?

guldsmyckenDe allra flesta har säkert hört ordet karat i samband med ädelmetaller någon gång, men vad innebär det egentligen? Guld har två egenskaper som har gjort metallen så populär. Dels beror det på den vackra färgen och dels på att det är enkelt att forma, men skulle guldet enbart bestå av just guld, skulle smyckena bli alldeles för sköra. På grund av detta faktum blandas därför guldet ut med andra metaller som exempelvis koppar och silver, vilket resulterar i en blandning eller legering som vi i vardagstal kallar för guld. Ytterligare en orsak till att rent guld, som motsvarar 24 karat, inte används särskilt ofta är också för att det skulle bli extremt kostsamt. I lyxigare och dyrare smycken är det vanligt med 18 karat medan de lite billigare ofta ligger på 14. Det finns även guldsmycken med 10 karat, men det är inte i alla länder metallen då får kallas för guld. Sammanfattningsvis anger alltså karat hur rent guldet är och ju renare det är, desto dyrare blir det.

Exempel på olika färger av guld

Det går inte att avgöra guldets äkthet med hjälp av dess färg, eftersom färgen beror på de metaller guldet har legerats med. Vitguld består av en stor blandning metaller som hjälper till att påverka dess färg så pass mycket att den gula färgen inte längre tränger igenom, utan guldet får istället en ren och vit färg. Rött guld är vanligtvis den mest igenkända färgen och den uppstår genom att guldet blandas med koppar, vilket har varit populärt i alla tider. Det går också att byta ut en liten del koppar mot silver för att få en mindre röd nyans. Tonen på roséguld i sin tur, kan beskrivas som rödrosa och är varmare i färgen. Roséguldet består till 75 procent av guld, det vill säga arton karat. Vidare innehåller det också en liten procenthalt silver och resten koppar.

Guld är trendigt just nu

På senare tid har roséguldet vuxit sig allt starkare och charmat många människor, framförallt i Sverige, och det verkar som att trenden håller i sig även i år. Fokus på smycken och accessoarer dominerar modet för tillfället, särskilt de i guld. Satsa därför på ett par läckra örhängen, halsband, armband och ringar att kombinera garderoben med. Köper man smycken i äkta guld är det dessutom en investering för livet, eftersom de håller så pass länge och aldrig riktigt går ur tiden.