Smycken i silver

Silversmycken är väldigt populärt och går heller aldrig ur tiden. Vill man köpa ett smycke som både håller och är snyggt bör man därför överväga att köpa något i silver. Eftersom äkta silver är en ädelmetall har det en väldigt lång livslängd, samtidigt som metallen minskar risker för allergier och utslag. En annan orsak till att silver kommit att bli så pass omtyckt beror på att metallen fungerar tillsammans med alla färger, hudtyper och stilar. Det fungerar även utmärkt att använda silver både till vardags och till fest.

Vad är egentligen silver?

Smycken silverSilver är en av många ädelmetaller och den finns nere i marken i naturen. Till äkta silver räknas de smycken som består av minst 830 tusendelar av metallen, vilket motsvarar 83 procent. Precis som många andra ädelmetaller är även silver en legering, det vill säga en blandning av en eller flera andra metaller. När man skapar smycken i silver är de resterande procenten vanligtvis koppar, även om undantagsfall finns. I smyckesvärlden hör man ofta talas om 925 silver eller sterling silver, vilket motsvarar 925 tusendelar eller 92,5 procent äkta silver och det är den formen som är lättast att forma och skapa smycken med.

Varför ska man välja smycken i äkta silver?

Genom att köpa ett smycke i äkta silver minimerar man riskerna för att smycket ska gå sönder och bli fult, men man undviker även i många fall allergier och andra hudutslag. Bijouterier är ett namn på alla de smycken som är gjorda av oädla och mindre dyrbara metaller. Sådana smycken blir vanligtvis väldigt fula med tiden, då de till exempel kan rosta om de kommer i kontakt med vatten. De kan även resultera i allergier som nickel, vilket ger bäraren av smycket eksem, irritation och hudutslag. Köper man istället smycken i äkta silver, får de en betydligt längre livslängd samtidigt som de vanligtvis inte resulterar i allergier.

Populära silversmycken och piercingar

Trots att silver är ett klassiskt och tidlöst material finns det silversmycken som är mer eller mindre trendiga för tillfället. Några exempel på smycken som är populära i dagsläget är bland annat silverpiercingar och namnsmycken. Att använda just silverpiercingar rekommenderas, speciellt om hålet är nytaget eftersom huden då ännu inte är läkt. Det gör att huden är extra känslig och mer mottaglig för allergier och infektioner. Genom att använda piercingar i äkta silver reducerar man riskerna för att en infektion ska bryta ut.